Dat stelt de Nederlandse afdeling van het IFAW na een onderzoek bij de twaalf grootste veilingsites. In navolging van een internationaal onderzoek dat twee maanden geleden uitkwam, onderzocht de dierenorganisatie Ebay Nederland, Marktplaats, Marktplaza, De Vondst, Ricardo, Speurders.nl, 2dehands, Dierenbeurs, Snuffelsnel.nl, Kapaza.nl, Speurmarkt.nl en Snuffelcorner.nl.

Acht van deze veilingsites vermelden in hun voorwaarden niet dat het verboden is om dieren of dierlijke producten aan te bieden, aldus het IFAW. "Alleen Ebay levert als enige site uitgebreide informatie over producten en dieren die wel of niet toegelaten zijn."

Het IFAW vindt het onacceptabel dat veilingsites zichzelf niet verantwoordelijk achten voor de inhoud van hun site. De organisatie vindt dat gebruikers de mogelijkheid zouden moeten hebben om een advertentie direct aan betreffende instanties door te geven als er (verboden) dieren op worden aangeboden.

In 2005 werd 68 procent van de verboden items aangeboden op Marktplaats. Het IFAW heeft drie verboden items aan Marktplaats per mail aangegeven. "We hebben geen enkele reactie van het Marktplaats-team ontvangen", aldus de dierenorganisatie. Andere sites reageerden meestal binnen twee dagen waarin ze lieten weten de advertentie te zullen verwijderen.

Na Marktplaats werd Speurders het meeste gebruikt om dieren of dierproducten te verhandelen (15 procent). De overige tien veilingsites vertegenwoordigden elk niet meer dan 4 procent van het items meer dat werd aangeboden.