Het Platform particuliere Handelstransacties via Internet (PHI), een initiatief van Speurders.nl, gaat onder meer een zwarte lijst opstellen van oplichters die opereren op de verschillende Nederlandse veilingsites. Online handelsplaatsen als Speurders.nl en Marktplaats.nl floreren als nooit tevoren, maar met dit succes zijn ook fraudeurs gekomen. Zij bieden bijvoorbeeld goederen aan die nooit worden geleverd of proberen creditcardgegevens te achterhalen.

Tot dusver kunnen die nog tamelijk ongemoeid hun gang gaan, ook doordat de fraude geen prioriteit heeft bij politie en justitie.

Fraude op internet is 'geen alledaagse prioriteit bij politie en justitie', zo zegt de woordvoerder van het landelijk parket van het OM tegenover de Volkskrant. "Dat betekent niet dat nooit wordt opgetreden, maar de schade die per slachtoffer wordt berokkend, is nu eenmaal niet ongelooflijk groot."

De omvang van de fraude is onbekend. Niels Vrijhoeven van Speurders.nl denkt dat 0,5 tot 1 procent van de advertenties niet in de haak is. Oprichter Van Breugel van Online-oplichting.nl spreekt van een 'miljoenenfraude'. Online-oplichting.nl is een ander nieuw initiatief dat het probleem van fraude op internet moet aanpakken.

Vanaf 1 oktober tot slot kunnen slachtoffers ook online aangifte doen tegen fraudeurs op de website Internet-fraude.nl. Initiatiefnemer Frank Dirks wil zo bereiken dat justitie meer oog krijgt voor oplichtingszaken. "Door gezamenlijk notoire fraudeurs aan te geven, is de kans op een rechtszaak groter", aldus Dirks tegenover het ochtendblad.

Ook het PHI wil fraude aankaarten bij justitie en helpen bij vervolging. Daarnaast wil het een gedragscode opstellen voor gebruikers van advertentiesites. Ook moet er een ombudsman komen die bemiddelt tussen kopers en verkopers.