Captchatising vervangt de generieke tekst in een captcha-test door de naam van een adverteerder.

Een zogenaamde 'Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart' (Captcha) eist van bezoekers dat zij een tekst uit een afbeelding overschrijven. Daardoor wordt het voor automatische scripts lastiger om spam reacties op blogs achter te laten.

Veldhuizen van Zanten is geïnspireerd door Seth Godin, een bekend auteur van management boeken, die vorig jaar december voorstelde om captcha's te voeden met bedrijfslogo's. Het idee kreeg veel bijval, maar is nooit uitgevoerd.

De Nederlander stelt nu voor om in plaats van alleen een logo ook de bedrijfsnaam te tonen. Bezoekers moeten die dan overschrijven. "Het idee dat iemand je naam overtypt is heel krachtig. Als je het eenmaal hebt overgeschreven gaat hij niet meer uit je hoofd," zegt Veldhuijzen van Zanten tegen Webwereld.

Waardevoller dan een banner

De waarde van een captcha-advertentie zal dan ook hoger zijn dan van een traditionele banner, voorspelt hij. De ondernemer concentreert zich op dit moment nog op de onderliggende technologie. Advertentietarieven zullen pas later worden vastgesteld.

Veldhuijzen van Zanten hoopt de nieuwe dienst tijdens de web 2.0 beurs The Next Web, die begin april plaatsvindt, in gebruik te nemen. De ondernemer is een van de initiatiefnemers van het evenement. Het blog van de organisatie gebruikt nu al namen van adverteerders in captcha's.

Open voor bloggers

De nieuwe dienst komt open te staan voor bloggers en andere online uitgevers waarbij de partijen de opbrengsten delen. De verkoop van advertenties zal aanvankelijk voor alle deelnemende blogs centraal geregeld worden. In een latere fase verwacht Veldhuijzen van Zanten zich aan te sluiten bij een groot advertentienetwerk zoals Doubleclick of Webads waarmee sites ook zelf advertenties kunnen verkopen.

Het bedrijfje Recaptcha zet op dit moment al captcha's in als een dienst om oude boeken te digitaliseren. Daarbij krijgen reageerders teksten voorgeschoteld waar tekstherkenningssoftware geen raad mee weet.