Velocix slaat populaire omvangrijke bestanden, zoals films, op verschillende locaties op, waardoor de bestanden relatief dichtbij zijn, wanneer er vraag naar is. Cachelogic wil overeenkomsten sluiten met distributeurs van legale bestanden, zoals filmmaatschappijen en softwareproducenten, voor het lokaal verspreiden van grote bestanden, zo meldt Cnet.

Het initiatief zou de kosten die internetproviders maken met het transporteren van grote bestanden kunnen reduceren. Volgens Andrew Parker, technisch directeur van Cachelogic, bieden bedrijven als Warner Brothers en Universal tv-shows nu aan voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die van muzieknummers, terwijl de kosten van het dataverkeer bij het downloaden van omvangrijke videobestanden voor isp's veel hoger zijn dan bij muziek.

Volgens Parker laat Velocix p2p-diensten en distributienetwerken in elkaar overlopen en zal de downloadsnelheid van grote bestanden toenmenen als isp's populaire downloads lokaal opslaan.

Jonathan Arber, analist bij Ovum, denkt dat de rechthebbende filmmaatschappijen en softwareproducenten nog niet toe zijn aan de oplossing die Velocix biedt, omdat hun online distributiediensten nog in de kinderschoenen staan. "Op dit moment wordt er nog weinig gebruik gemaakt van hun diensten. Massaal gebruik zou kunnen leiden tot problemen die met deze oplossing voorkomen kunnen worden", aldus Arber tegenover Cnet.