Het bedrijf werkt inmiddels al samen met een aantal grote partijen, waaronder de BBC en Babelgum (Britse variant van Joost) voor het aanbieden van live televisie via P2P.

Velocix's nieuwe productlijn op het gebied van live streaming omvat een traditionele Content Delivery Network (CDN) service waarbij meerdere bronnen worden gebruikt en een hybride variant van CDN, die naast P2P ook meerdere cache servers gebruikt om content aan te kunnen bieden, meldt NewTeeVee.

Het gebruik van P2P zou uitgevers van videomateriaal een bandbreedtebesparing van 30 tot 90 procent op kunnen leveren.

Concurrentie

Velocix is echter niet het enige bedrijf dat zich richt op het streamen van videocontent via P2P. In oktober vorig jaar kondigde BitTorrent al aan gestart te zijn met BitTorrent Delivery Network Accelerator, een dienst waarmee derde partijen de mogelijkheid hebben om op goedkope en effici├źnte wijze live, 'tv-kwaliteit' video te streamen met gebruik van het BitTorrent protocol.

Ook videodienst Joost experimenteert met live p2p-tv en een browserversie van haar applicatie.

Gebruiker is spil

Bij deze concurrentiestrijd is de gebruiker de belangrijkste spil. Omdat P2P alleen functioneert wanneer gebruikers een programma of plug-in installeren, valt en staat het succes met het aantal gebruikers dat ervoor kiest om dat ook daadwerkelijk te doen.

Robinson geeft toe dat hij niet verwacht dat er miljoenen gebruikers zullen zijn die op eigen initiatief de Velocix browser plug-in zullen installeren en zet zijn geld dan ook liever op deals met grote partners. Zo zal het bedrijf haar P2P-technologie combineren met de Adobe Media Player die binnenkort uitkomt, waarmee het direct een flinke voet tussen de deur zal hebben bij miljoenen gebruikers. Een garantie voor succes is dat niet, want concurrenten VeriSign en Akamai zijn precies hetzelfde van plan.

P2P-Next

Concurrentie komt ook uit de hoek van P2P-Next, een pan-Europees consortium van 21 bedrijven en instellingen, dat werkt aan een open source platform waarbij gebruikers zelf live interactieve programma's kunnen verspreiden via hun computer of tv.

Belangrijkste deelnemer aan dit project is de TU Delft, die met het open source p2p-programma Tribler de technologische basis voor het onderzoeksproject zal leggen. Het doel is om tot een Europese standaard voor de volgende generatie p2p-tv te komen.