Dit blijkt uit een rondgang van Webwereld bij verschillende bedrijven tijdens VMworld in Kopenhagen.

Peter Glock, managing consultant bij Orange Business Services, meent dat vendor lock-in de grootste bedreiging is voor service providers die cloud hosting aanbieden.

Hij ziet dat dubbelop: "Aan de ene kant heb je de software, het is moeilijk om bijvoorbeeld van de ene naar de andere omgeving te verhuizen. Zeker als die omgeving erg gesloten is. Aan de andere kant heb je de data. Stel, je draait een CRM-omgeving in de cloud, dan is de database met klantgegevens na een aantal jaar zo groot dat het moeilijk wordt om die te verhuizen. Je hebt dan zoveel gegevens dat je beter de harde schijf kunt verhuizen dan de gegevens te downloaden."

Applicaties

Kurt Glazemakers, CTO bij managed hostingprovider Terremark, geeft de Brit gelijk. "Er is zeker sprake van vendor lock-in bij cloud computing", meent de Belg. Hij ziet het probleem vooral bij het verplaatsen van data naar een andere omgeving en niet zozeer in de grootte van een database. "Je ziet dat dan helemaal bij diensten die maar door één serviceprovider geleverd worden, zoals Google of Windows Azure", zegt de CTO.

Hij ziet daarbij bovendien nog een ander probleem opdoemen. "Als je al lang met zulke platformen werkt, zijn niet alleen de gegevens een probleem maar ook de applicaties die je voor dat platform geschreven hebt". Die software moet je dan opnieuw schrijven.

Open standaarden

Glazemakers denk dat het grootste probleem het ontbreken van een open standaarden in virtualisatie en cloud computing is. Daardoor zijn verschillende platforms, zoals Xen van Citrix en vCloud van VMware niet compatible met elkaar en wordt het moeilijk om over te stappen naar een provider die een ander platform gebruikt. De Belg pleit daarom voor meer open standaarden. Glock deelt die mening.

Vastzitten aan software

Steve Broden van Colt denkt dat het probleem dat de twee concurrenten aankaarten kleiner is dan het lijkt. Volgens hem is het vooral de manier waarop veel service providers hun diensten aanbieden problematisch. "Heel veel bedrijven roepen, kom bij ons want dan krijg je die clouddienst met deze hardware. Zij zitten dus vast aan bepaalde software. Bij ons is de insteek heel anders. Wij leveren geen software maar een dienst en als het onderliggende platform een klant niet bevalt, dan kan hij zo overstappen naar een ander platform", prijst hij zijn eigen waar aan.

Glazemakers onderkent die stelling en geeft aan dat zijn bedrijf gebruikers ook de mogelijkheid wil bieden om data terug te halen naar de eigen cloud ("net zo eenvoudig als verplaatsen naar een externe cloud") of over te zetten naar een ander cloudplatform. "Daar zijn wel tools voor maar die zijn nog alleszins niet perfect".

De afgelopen weken kondigden zowel Cisco (Samen met Citrix) als Novell applicaties aan waarmee bedrijven meerdere virtuele omgevingen tegelijk kunnen beheren. Deze bedrijven zeggen het lock-in probleem daarmee te verkleinen.