Het verschil tussen Windows XP Home Edition en Windows XP Professional is niet 130 euro en een reeks vooral voor zakelijke gebruikers interessante technische extra's. Nee, het verschil tussen Windows XP Home Edition en XP Professional is slechts 2 bytes.

Het Duitse computer tijdschrift C'T publiceert in haar nieuwste uitgave een hack om Windows XP Home Edition in Windows XP Professional te veranderen door slechts 2 bytes aan te passen. De wijziging kan alleen voor installatie worden uitgevoerd op de Windows-code van de installatie-cd. Wijziging achteraf is niet mogelijk. De hele hack die in zes pagina's wordt beschreven, bestaat uit meerdere wijzigingen. De belangrijkste is echter een wijziging in het Register installatiebestand setupreg.hiv in de i386-map.

Hoewel na de installatie niet alle functies van XP Professional kunnen worden gebruikt, zijn anders dan bij XP Home Edition ineens wel Extern Bureaublad voor het op afstand beheren van andere computers, Gebruikersbeheer en ook geavanceerde beveiligingsfuncties te gebruiken. Installatie van service pack 2 is niet mogelijk maar kan eenvoudig met de installatie-cd geslipstreamed worden.

Licentieregels

Hoewel de hack een schending is van de gebruikersovereenkomst, zal het bekend worden ervan Microsoft zeker niet blij stemmen. Het aantal gebruikers dat wel in is voor deze goedkope upgrade, lijkt daarvoor te groot.