Een aantal mobiele telefoons die worden geïmporteerd, bevatten chips en chipsets van Qualcomm. De Amerikaanse federale International Trade Commission (ITC) heeft donderdag bepaald dat de invoer van deze mobieltjes moet stoppen omdat Qualcomm met zijn producten inbreuk maakt op patenten van Broadcom.

Bovendien heeft de ITC de verkoop van al ingevoerde mobieltjes waarin de betreffende chips en chipsets voorkomen, verboden. Het gaat om een aantal wcdma-mobieltjes die worden aangeboden door de Amerikaanse telecombedrijven Verizon, Sprint en AT&T.

De technologie waar Qualcomm gebruik van maakt en waar de bezwaren tegen gericht zijn, is EV-DO (Evolution-Data Optimized). Dit is een technologie in chips om toegang te krijgen tot data, muziek en videodiensten.

Qualcomm heeft laten weten 'extreem teleurgesteld te zijn' over de beslissing van de ITC. De chipmaker gaat in hoger beroep tegen het besluit bij het Federal Circuit Court of Appeals. Qualcomm ontkent dat het patenten schendt met zijn producten.