"Je hebt een schitterende, fonkelnieuwe Android-tablet in je handen, maar is de belangrijkste app van de tablet - de webbrowser - wel goed genoeg?", vraagt Opera zich af in het persbericht. Het antwoord luidt ongetwijfeld 'nee', want de Noorse browsermaker komt met een eigen alternatief voor de in Android ingebakken browser van Google.

Chrome-kloon Opera

Het nieuwe Opera 18 is wel gebaseerd op de browsercode van Android-maker Google. Hierbij stapt de browserproducent af van zijn eigen browserengine en over op de WebKit-engine die dienst doet in Chrome. Bovenop die Chrome-basis voegt Opera veel eigen functies toe, die gebruikers surfgemak moeten geven. Zoals SpeedDial dat favoriete webpagina's opslaat, en Discover dat (vergelijkbaar met Flipboard) een selectie van nieuwsverhalen voor de gebruiker gemaakt.

Naast tablets met Android (vanaf versie 3.0) is Opera 18 ook geschikt voor smartphones met dat mobiele besturingssysteem. De gratis browser is te downloaden in de officiële Google Play-store en via Opera zelf. Het softwarebedrijf benadrukt dat het niet slechts een desktopinterface heeft ingekrompen voor tabletgebruik, of een smartphone-interface heeft opgeblazen. "Elk detail van de gebruikersinterface is zorgvuldig gepland, doorgedacht en opnieuw bedacht vóór implementatie."