De Tweede Kamer heeft een motie van PvdA-kamerlid Martijn van Dam van die strekking vrijwel unaniem aangenomen. Op de 2,6 Ghz-band moet minstens 20 procent ruimte vrijgemaakt worden voor een partij die nog niet over een eigen netwerk beschikt. Dit moet de concurrentie tussen aanbieders bevorderen.

Geen concurrentie

Van Dam vreest dat onder de huidige voorwaarden bij de veiling alle ruimte wordt gegund aan de vijf grootste aanbieders die al een netwerk hebben, te weten KPN, Vodafone, T-Mobile, UPC en Ziggo. Dit komt volgens hem de concurrentie niet ten goed. Bedrijven zonder netwerk kunnen volgens hem moeilijker aan geld komen. Onder andere Tele2 heeft aangekondigdmee te willen bieden.

Heemskerk liet eerder al in de Tweede Kamer weten dat de motie de planning van de veiling mogelijk in gevaar brengt. Dit zou betekenen dat de veiling pas in de tweede helft van 2009 plaatsvindt.

Tegenover Webwereld zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken dat Heemskerk zich momenteel beraadt op de motie.