AdBlock Plus, die we allemaal gebruiken kennen van de desktop, heeft geen mobiele versie en dus duiken vele andere app-makers op dit moment op de mogelijkheden die iOS 9 hen biedt. In de Verenigde Staten staan de adblockers Peace en Purify aan de top van de best verkopende apps in de App Store sinds de beschikbaarheid van iOS 9, meldt The Guardian.

Maar, er zit een addertje onder het gras, zo blijkt.

Toch advertenties ondanks blocker

Want het verdienmodel van een adblocker is het doorlaten van advertenties van betalende klanten. Zo is AdBlock Plus groot geworden. Eigenaar Eyeo heeft namelijk de technologie Acceptable Ads ontwikkeld, waarmee grote advertentiejongens worden gewhitelist in de advertentieblokkers, of je dat als gebruiker nu wilt of niet. Het kost Google en Microsoft (om er maar een paar te noemen) wel 30 procent van hun inkomsten uit die advertenties.

Hoeveel? Ja, 30 procent. (Voeg hier een kassa-geluidje aan toe).

Een extra zakcentje voor ontwikkelaars

Maar AdBlock Plus heeft geen iOS-app en nu adblocking kan in iOS 9, springen daar allerlei app-makers op in. Eyeo probeert nu de tech achter Acceptable Ads te verkopen aan die app-makers zodat de kassa ook op mobiel blijft rinkelen. Die appmakers krijgen 1000 tot 5000 euro per maand als zij de advertentie-poort open zetten met Acceptable Ads. Eyeo vangt dan weer van de adverteerders.

O ja, eigenlijk ben jij dus het product. Alweer.