Het systeem zou van de grond af opgebouwd worden, zodat fouten en dubbele bestanden niet overgenomen worden uit de bestaande systemen. Het oorspronkelijke plan was om alle data omtrent persoonsgegevens op te slaan op één groot computersysteem. In plaats van één enkel nieuw te ontwikkelen systeem, gaat men de informatie nu opslaan op drie bestaande systemen, zo schrijft BBC News.

De minister van Binnenlandse Zaken John Reid ontkent dat de overheid al miljoenen uitgegeven heeft aan de voorbereidingen van het nieuwe systeem, dat er nu toch niet komt. 'Wij hebben besloten dat het risico kleiner is en het efficiënter en sneller kan door een infrastructuur te gebruiken die al bestaat', aldus Reid.

In oktober kondigde Reid aan dat het National Identity Register (NIR) 5,4 miljard pond zou kosten, uitgesmeerd over tien jaar. Door de wijziging in de plannen denkt Reid kosten te besparen. De conservatieven denken echter dat het project ondanks de wijziging 20 miljard pond zal gaan kosten.

David Davis van de conservatieve partij is van mening dat de regering het geld beter kan inzetten voor goede grenscontroles.

Onderzoekers van de London School of Economics and Political Science (LSE) kwamen in 2005 met een rapport waarin stond dat het project in het gunstigste geval 10,6 milijard pond zou kosten. De bovengrens werd door de onderzoekers geschat op 19,2 miljard pond.

Het is de bedoeling dat de nieuwe identificatiebewijzen in 2009 geïntroduceerd worden. Afgezien van de standaardinformatie zoals naam, adres, geslacht, geboortedatum en een foto, zal het identiteitsbewijs ook een microchip bevatten met biometrische informatie. Onder biometrische informatie vallen irisscans en vingerafdrukken.