De OpenDoc Society, die 23 oktober wordt opgericht, wordt nu al ondersteund door 25 organisaties uit de Benelux. Zo doen Sun Microsystems, Bull, Cap Gemini, Novell, IBM en Rednose mee.

Ook hebben zich diverse onderwijsinstellingen en maatschappelijke instellingen als ISOC, de Waag Society en NLNet een gemeld. Enkele open-sourceprojecten met belang bij het office-formaat, waaronder Ubuntu en OpenOffice.org, staan achter het initiatief.

Aanleiding voor de stap is de aankondiging van de Nederlandse overheid om open-standaarden te gaan afdwingen. Door de vereniging op te richten willen de initiatiefnemers niet alleen het actieplan maatschappelijke ondersteuning kenbaar maken, maar hopen ook dat gekozen wordt voor het Open Document Format dat bekend staat als ISO-26300.

"De overheid heeft het licht gezien", zegt Michiel Leenaars, één van de initiatiefnemers namens ISOC en NLNet. "Ze doen nu eindelijk wat veel burgers willen."

Beschikbaar

Leenaars ziet in de standaard een kans om documenten voor iedereen beschikbaar te maken, zonder dat over een aantal jaar de gegevens niet meer toegankelijk zijn.

"Odf is de manier om zowel onze dagelijkse informatieuitwisseling als ons digitaal erfgoed vast te leggen", stelt Leenaars. "Door de standaard zijn we niet langer gebonden aan een leverancier, softwarepakket of platform. Overheden en bedrijven kunnen hierdoor kiezen uit een veel grotere variëteit aan producten dan eerder mogelijk was."

Toegankelijkheid

"Dit gaat een heel gunstig effect hebben op innovatie", jubelt Leenaarts. "In het verleden zijn office-pakketten weinig veranderd en nu krijg je een ecosysteem voor allerhande toepassingen. Op internet gebeurt informatieuitwisseling op heel verschillende manieren en daar doe je dankzij open-standaarden handig aan mee."

De vereniging stelt dat de gebruiker nu en in de toekomst echt eigenaar van zijn eigen werk is. Ook verwacht Leenaars dat blinde gebruikers een steun in de rug krijgen, omdat nu document ook anders toegankelijk worden. Hij wijst op de mogelijkheid om extensies aan een browser toe te voegen, waardoor ook zij documenten kunnen lezen zonder dure software te

moeten kopen.

De vereniging denk dat het omhelzen van de standaard veel voordelen voor bedrijven en particulieren heeft en dat het dan ook druk zal worden op de oprichtingsvergadering. "We hebben hier twintig jaar op gewacht en nu is het zover."