Dat bleek tijdens een vergadering van de commissie Verkeer en Waterstaat in de Tweede Kamer over het volledig overstappen op de OV-chipkaart in het openbaar vervoer. Een brede Kamermeerderheid steunt de aanpak van staatssecretaris Tineke Huizinga en vindt het 'hoog tijd' voor de volgende stap.

Vier euro transacties

Voor SP-kamerlid Emile Roemer is het veel te vroeg de stap te zetten en gaat er teveel mis. Zo vreest hij dat nog heel veel mensen wel inchecken, maar niet uitchecken waardoor de reiziger standaard vier euro kwijt is.

De 'vier-euro-transacties' zijn voor Roemer belangrijk, omdat dat aangeeft hoe vaak reizigers problemen hebben met de OV-chipkaart. De RET communiceert dat slechts in 0,03 procent van de gevallen mensen de vier euro claimen. Maar hoeveel mensen daadwerkelijk de vier euro aan hun broek krijgen, blijft onbekend. Romer: "Slechts een deel van de mensen heeft in de gaten dat het niet goed gaat en daar weer een deel van vraagt het geld terug."

Obstructie van de kamer

Zijn partij vroeg in juni bij de hoorzitting een overzicht van het aantal 'vier-euro-transacties'. Dat verzoek werd later unaniem door de commissie geresoneerd, waarna Roemer de staatssecretaris hieraan herinnerde. Uiteindelijk vertelde gegevensverwerker Trans Link Systems hem dat dit eenvoudig zou zijn, maar wilde de RET het niet geven.

Uiteindelijk kreeg de commissie net voor de vergadering een brief dat het leveren van dergelijke informatie uit de database zo'n vier weken duren. "Dit is niet een eenvoudige opdracht. De processen en de scripts moeten nog geschreven worden", zou de staatssecretaris later toelichten. Roemer bestempelt de gang van zaken als 'obstructie' en verwijst ook naar de problemen die Webwereld en Dagblad Trouw hebben om gegevens via WOB-procedures te verkrijgen.

Huizinga zegt dat ze de vraag naar de 'vier-euro-transacties' naar beste weten heeft beantwoord. "Wij verkeerden in de veronderstelling dat de vraag beantwoord was", zegt ze. Uiteindelijk krijgen de Kamerleden het inzicht voor 31 december en kan het dienen als een nulmeting om te vergelijken voor de toekomst.

Onacceptabel

Volgens Roemer heeft zijn partij een 'niet-representatieve' steekproef gehouden naar de problematische transacties. Daaruit zou blijken dat niet 2000 transacties verkeerd gaan, maar mogelijk 20.000. "Als die berekening klopt dan steekt de RET jaarlijks een half miljoen euro in de eigen zak."

Strippenkaart in wasmachine

De staatssecretaris ziet het niet zo somber en wijst erop dat de problemen afnemen als er een enkel systeem is, omdat de poortjes dan dicht zijn. Roemer ontzenuwt dat door te stellen dat tien van de 40 stations geen poortjes krijgen en dus niet iedereen herinnerd wordt om uit te checken.

Maar Huizinga herinnert zich problemen met haar strippenkaarten: "Ik weet niet hoeveel strippenkaarten ik ben kwijt geraakt, omdat ik ze in de broek had laten zitten toen ik ze in de was deed. Maar dat terzijde."

Vooral doorgaan

De meerderheid van de Kamer blijft het ingezette traject steunen. VVD'er Paul de Krom moedigt de staatssecretaris aan: "U moet beginnen zo snel mogelijk. U moet drukken en duwen. U moet schoenen uittrekken en daarmee op tafel slaan." De PvdA en ChristenUnie tonen zich gematigd optimistisch.