Google heeft inmiddels 46 links naar BBC-artikelen verwijderd. De nieuwsorganisatie zegt deze weggepoetste links binnenkort apart te vermelden op de site. Het artikel wordt niet opnieuw gepubliceerd, maar het wordt makkelijk voor nieuwsconsumenten om te zien welke informatie ontbreekt bij Google. Slecht nieuws voor voorstanders van het vergeetrecht: het gewraakte nieuws kan wel eens onderhevig zijn aan een Streisand-effect bij verwijderingsverzoeken.

Onterecht verborgen

BBC's beleidsmanager David Jordan zegt dat sommige artikelen onterecht worden verborgen onder het mom van het vergeetrecht. Hij vindt dat er meer zorg moet worden besteed aan het 'recht om herinnerd te worden'. Eén voorbeeld van een verwijderd artikel gaat overigens niet om de inhoud van het verhaal, maar om een reactie eronder. Een ander over een zaak tegen inmiddels veroordeelde leden van de Real IRA.

De BBC kwam met dit linkvermeldingsidee op de proppen tijdens een bijeenkomst van Google's adviesraad. Voorstanders van het recht om vergeten te worden zien dit dan ook als een PR-stunt van Google. Zo is de Franse dataprotectieorganisatie CNIL boos dat de bijeenkomst van Google nauwelijks ruimte zou maken voor een tegengeluid en de organisatie hekelt tegenover de BBC het daaruit volgende 'open debat'.