Minister Verhagen zal zich heftig verzetten tegen de Europese steun voor een internettolweg. Aan het eind van het jaar beslist de VN-organisatie ITU over het plan van de Europese telco's om een apart netwerk aan te bieden voor content. Consumenten zouden extra moeten betalen voor deze datadoorgifte.

EU moet kritischer zijn

“Namens Nederland zal ik in ieder geval geen ruimte bieden aan voorstellen die de netneutraliteit, zoals hier onlangs wettelijk vastgelegd, aantasten", aldus Verhagen in antwoord op Kamervragen (PDF).

Ook wil hij dat de EU zich kritischer uitlaat over het voorstel van de providers. “Een Europese reactie heeft immers meer impact op de besluitvorming binnen WCIT dan alleen een Nederlandse inbreng."

Ingrijpende veranderingen

Het doorgeven van internetdiensten tegen extra betaling druist in tegen de Nederlandse netneutraliteit. Eurocommissaris Kroes heeft het plan van de Europese telco's - verzameld in de organisatie ETNO - niet hard afgewezen.

Inmiddels groeit de Europese steun voor de tolweg. In december beslist de ITU over een aantal ingrijpende veranderingen in de spelregels voor telco's en internet.

GroenLinks is bang dat nu Kroes de tolweg niet afwijst, telco's zich gesterkt voelen om netneutraliteit te ondermijnen en harder te lobby'en voor de internettolweg. De partij wil dat de EU duidelijker stelt dat het plan van de ETNO een onwenselijk idee is.