Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken hekelt het voorstel van verzamelde Europese telecomgiganten voor een aparte tolweg voor internetverkeer. Drie weken geleden werd bekend dat de telco's, verenigd in ETNO, bij de VN-telecomorganisatie ITU pleiten voor nieuwe regels.

Tolweg voor Google, Facebook

ETNO stelt feitelijk voor om het internet formeel te scheiden in A-wegen en B-wegen. B-wegen zijn het bestaande internet, gebaseerd op 'best effort' datadoorgifte. Daarnaast willen de telco's graag een eigen netwerk van snelwegen aanleggen, waar datadoorgifte wordt gegarandeerd, en waar ook de dienstenaanbieders, zoals Google, Apple en Facebook, moeten betalen. Dit is vergelijkbaar met afgiftetarieven zoals nu gebruikelijk zijn in de telefoniewereld.

Het plan leverde een storm van kritiek op en D66 en GroenLinks stelden Kamervragen. Verhagen deelt de kritiek en neemt er “krachtig afstand" van, zo blijkt uit zijn antwoorden.

Nieuwe monopoliepositie

“Ik zie aan het ETNO voorstel op het eerste gezicht een aantal punten die mij zorgen baren. Afgiftetarieven (en de onzekerheid over hun toekomstige hoogte) kunnen voor aanbieders van diensten en toepassingen een drempel vormen om hun diensten aan te blijven bieden en nieuwe diensten te ontwikkelen", schrijft Verhagen die constateert dat dergelijke systeem leidt tot “economisch minder efficiënte uitkomsten".

“Partijen die het verkeer naar hun bestemming, de eindgebruiker, willen zenden worden immers geconfronteerd met het feit dat ze geen alternatief hebben om bij de eindgebruiker te komen: zij moeten tot overeenstemming zien te komen met de aanbieder van het netwerk waaraan de eindgebruiker is aangesloten. De aanbieder van het netwerk heeft hier feitelijk een monopoliepositie."

Netneutraliteit noodzakelijk

Verhagen verdedigt in zijn antwoorden aan de SGP andermaal de keuze van Nederland voor wettelijk afgedwongen netneutraliteit. Want anders dan bijvoorbeeld eurocommissaris Kroes, heeft de minister minder vertrouwen in de marktwerking, omdat in dit geval “de prikkels verkeerd liggen".

“Dat onbeperkte toegang tot het gehele internet grote maatschappelijke en economische meerwaarde heeft, is voor de aanbieder van een internettoegangsdienst economisch niet relevant. Van een aanbieder van internettoegangsdiensten kan daarom niet worden verwacht dat hij uit eigen beweging diensten doorgeeft die zijn eigen verdienmodel beconcurreren."