Dat heeft de Tweede Kamer in een ultimatum (pdf) aan de minister gesteld. De Kamerleden willen in meerderheid dat Verhagen de stukken die hij van de Europese Commissie heeft gekregen, niet langer geheim houdt. De Kamerleden hebben de stukken wel van Verhagen gekregen, maar mogen de inhoud niet bespreken met niet-Kamerleden. Daardoor zeggen de politici geen overleg te kunnen plegen met de achterban en geen experts te kunnen raadplegen.

Minister Verhagen heeft vorige week al in een brief aan de Kamer gezegd dat hij zich gebonden voelt aan Europese afspraken om de stukken geheim te houden. Inmiddels loopt er een procedure tegen deze geheimhouding bij het Europese Hof, aangespannen door Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66).

Zonder openbaarmaking geen verdrag

Het ultimatum dat nu op Verhagens bureau ligt is een initiatief van Kees Verhoeven (D66). Voor vrijdagmiddag moet de minister toegeven aan de eis van de Tweede Kamer. In het ultimatum wordt onder meer gesteld dat een overleg over ACTA tussen Kamerleden en minister alleen kan plaatsvinden als de documenten openbaar worden gemaakt. Zonder dat overleg heeft Verhagen geen mandaat om namens Nederland te spreken met de Europese Handels Raad over ACTA. Ook zal er dan geen Nederlandse handtekening komen onder het verdrag.

ACTA ( Anti-Counterfeiting Trade Agreement) moet de wereldwijde handel in namaakgoederen tegen gaan. Dat geldt niet alleen voor stoffelijke goederen zoals kleding, maar tevens voor het downloaden van onder copyright beschermde content, zoals films en liedjes.