Het eind van de voorraad IPv4 internetadressen komt in zicht. Binnen enkele maanden zullen, eerst in Azië, de IPv4-blokken op zijn. Dan wordt er overgeschakeld op de opvolger IPv6, maar veel bestaande en nieuwe apparatuur is nog niet geschikt voor dat nieuwe protocol. Als dit niet snel gefikst wordt, kunnen ‘oude’ apparaten geen verbinding meer maken met computers met een IPv6-adres.

Minister Verhagen van Economische Zaken en Innovatie (EL&I) waarschuwt dat veel hardware moet worden vervangen. “Willen we na 2011 bijvoorbeeld kunnen bellen via internet met iemand in China die alleen gebruikt maakt van IPv6 , dan moeten de servers en routers in Nederland vervangen zijn om IPv6 te kunnen gebruiken," aldus Verhagen.

Servers niet, routers wel vervangen

Navraag leert dat het met de servers gelukkig wel los zal lopen. Maar uit recent onderzoek van TNO blijkt dat gebrekkige ondersteuning van IPv6 door hardwarefabrikanten door Nederlandse isp’s als het grootste probleem wordt gezien.

Het gaat daarbij niet om de apparatuur diep in het netwerk, zoals de grote core routers van firma’s als Cisco, Juniper en Brocade. Het probleem zit aan de buitenkant van het netwerk, bij de abonnees thuis en in de wijkcentrales.

Slechte ondersteuning fabrikanten

Veel bestaande en zelfs nog nieuwe consumentenrouters en modems bieden geen ondersteuning voor IPv6. Ook de vaak verouderde netwerkapparatuur in de wijkcentrales is een probleem, bevestigt TNO-onderzoeker Maria Boen-Leo.

TNO wil geen namen noemen van isp's en fabrikanten die 'achterblijven' qua IPv6 ondersteuning.

De IPv6-Taskforce heeft de afgelopen jaren de IpV6-kar getrokken, maar veel bedrijven en organisaties zijn afwachtend. Ondersteuning is voor velen een ingrijpende operatie met veel testen en soms noodzakelijke hardware refresh. Dat brengt de nodige kosten met zich mee.

Alleen XS4ALL is klaar

Dit jaar krijgt de taskforce van het ministerie een extra injectie om zich meer te kunnen concentreren op de ondersteuning van de uitrol van IPv6 binnen het bedrijfsleven, MKB en overheidsorganisaties.

Steeds meer internetproviders zijn al wel bezig met de voorbereidingen, maar tot nog toe is er maar één grote isp die het echt ondersteunt en aanbiedt: XS4ALL. Op de zakelijke markt is er meer IPv6 aanbod en is het aantal aanbieders het afgelopen half jaar licht gegroeid, constateert TNO. Het beeld is vergelijkbaar met een half jaar geleden: Nederland zit in de Europese middenmoot. Over een half jaar doet TNO weer een meting.

Wereldwijde IPv6 testdag

Op 8 juni wordt er een wereldwijde IPv6 Testdag georganiseerd. Grote contentdistributeurs als Google, Facebook, Yahoo, Akamai en Limelight Networks zullen dan voor een etmaal hun content over IPv6 aanbieden, zodat iedereen kan testen of ze zijn voorbereid op IPv6.

Meer weten? Lees: 4 Mythes over IPv6, met technische en praktische achtergrond bij IPv6.