Het wetsvoorstel omvat alle uitlatingen van verheerlijking of ontkenning van extreem geweld, ook de uitlatingen die op internet worden gedaan. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het echter niet zo dat iedereen die dergelijke uitspraken op internetfora heeft gedaan nu het risico loopt om vervolgd te worden.

"Als voorwaarde wordt gesteld dat het effect van de uitspraken aangetoond moet kunnen worden. De uitspraken moeten dus aantoonbaar bij een groot publiek voor beroering hebben gezorgd", aldus de zegsman. Het moet bovendien gaan over verheerlijking van zeer ernstige delicten zoals terreuraanslagen of volkerenmoord.

Uitspraken die in chatrooms en kleine online discussiegroepen worden gedaan, zullen volgens dit wetsvoorstel niet vervolgd kunnen worden.

Het voorstel dat Donner donderdag heeft ingediend, is een aanvulling op de bestaande regels die opruiing, discriminatie en het aanzetten tot haat of geweld verbieden. Volgens de bewindsman is er grote zorg over de wijze waarop het publieke debat in Nederland wordt gevoerd. "Grievende uitlatingen kunnen de verhouding tussen bevolkingsgroepen op scherp zetten en radicalisering bevorderen."