Als het aan de Stichting Onderhandelingen Thuiskopieregeling (SONT) ligt, wordt de heffing voor mp3-spelers en harddiskrecorders per 1 januari 2007 verhoogd, schrijven de brancheorganisatie voor de Nederlandse consumentenelektronicamarkt Fair, ICT-Office en Stobi (producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatiedragers).

In een brandbrief vragen zij de nieuwe minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, deze ontwikkeling tegen te houden. De SONT is in het leven geroepen door het ministerie van Justitie.

Volgens de drie brancheverenigingen wil de SONT tijdens een vergadering op 20 november de verhoging van de thuiskopieheffing 'er doorheen drukken' zodat de nieuwe tarieven per 1 januari 2007 kunnen worden ingevoerd.

De minister zou hier een stokje voor moeten steken, vinden de organisaties. De voorganger van Hirsch Ballin, minister Piet Hein Donner, had de SONT in juli per brief opgeroepen een Europese aanbeveling af te wachten die mogelijk dit najaar door de Europese Commissie wordt uitgegeven.

Bovendien stelde Donner dat stichting De Thuiskopie eerst inzicht moet geven over de financiële huishouding, aldus de brancheverenigingen. De mp3-heffing zou vorig jaar namelijk 30 miljoen euro hebben opgeleverd, maar het is onduidelijk hoe dat geld onder auteursrechthebbenden is verdeeld.

Over de thuiskopievergoeding zelf zijn de organisaties niet echt positief. Fair-directeur André Habets vreest dat, als de heffing omhoog gaat, Nederlanders naar het buitenland zullen uitwijken waar geen of een lagere heffing bestaat. "De Nederlandse industrie wordt hier de dupe van." De regelingen in de diverse EU-landen verschillen te veel, vinden de organisaties.

"Bovendien is het thuiskopiesysteem volstrekt niet meer van deze tijd. Het is aantoonbaar onduidelijk, onrechtvaardig en oncontroleerbaar", meent Stobi-voorzitter Alexander Hent. "De heffing dupeert niet alleen consumenten en industrie, maar ook de overheid en zelfs auteursrechthebbenden."

Harddiskrecorder

De SONT bepaalt de hoogte van de thuiskopieheffing en op welke blanco informatiedragers de heffing wordt geheven. De vergoeding is bedoeld als compensatie voor auteursrechthebbenden in het geval dat consumenten voor persoonlijk gebruik een kopie maken van auteursrechtelijk beschermd werk.

De heffing bestaat nu uit 45 procent van de prijs van blanco dvd-r-schijfjes. Als de SONT zijn zin krijgt, wordt de heffing per 1 januari verhoogd tot maximaal 25 euro per mp3-speler (groter dan 10 GB) en 24 euro voor een harddiskrecorder van 160 GB (0,15 euro per GB).