De routers die Verizon gebruikt voor haar Fios breedbandservice zouden software bevatten die onder de GPL (General Public License) valt, maar de onderneming zou weigeren de broncode daarvan te publiceren, meldt Linuxworld.

De zaak markeert de tweede keer dat een Amerikaans bedrijf wordt aangeklaagd vanwege het schenden van de GPL. In Europa hebben rechters bedrijven al diverse malen gedwongen om zich aan de populaire open source licentie te houden.

Het Software Freedom Law Center (SFLC) spande de rechtszaak eerder deze week aan namens de ontwikkelaars van BusyBox, een verzameling Unix-applicaties die vaak gebruikt wordt in geïntegreerde systemen, zoals in dit geval de router. Het SFLC beschuldigt Verizon ervan dat er BusyBox-code is gebruikt in draadloze routers die zijn gemaakt door Actiontec Electronics. Het gebruik van deze code is volgens SFLC niet onrechtmatig, maar Verizon biedt ontwikkelaars vervolgens geen toegang tot de broncode van BusyBox, hetgeen volgens de regels van GPL verplicht is.

Geen reactie

De ontwikkelaars van BusyBox hebben de software uitgebracht onder de GPL om zich "ervan te verzekeren dat alle gebruikers van het programma de broncode kunnen benaderen en indien gewenst zelfs modificeren", vertelt Dan Ravicher, die aan het hoofd staat van het juridische team van SFLC.

Volgens Ravicher is er de intentie geweest om de zaak onderling op te lossen, maar weigerde Verizon mee te werken: "We hebben drie weken geleden contact met ze gezocht om dit op te lossen. Ze hebben op geen enkele manier gereageerd."

Een woordvoerder van Verizon laat weten dat het bedrijf op de hoogte is van de rechtszaak: "De zaak wordt op dit moment afgehandeld. We hebben deze verwezen naar de ontwikkelaar van het product, die hiervoor verantwoordelijk is."

Actiontec niet aangeklaagd

Het is niet de eerste keer dat SFLC een dergelijke rechtszaak aanspant tegen bedrijven, maar wel voor het eerst dat het een groot bedrijf als Verizon aanpakt.

Eerder dit jaar schikte het SFLC een rechtszaak tegen Monsoon Multimedia, die om dezelfde redden was aangeklaagd. De BusyBox-ontwikkelaars Erik Andersen en Rob Landley ontvingen toen een fikse schadevergoeding.

Ontwikkelaar Actiontec is niet aangeklaagd omdat het bedrijf het probleem heeft onderkend en wil meewerken volgens Ravicher. Maar daarmee is de kous voor Verizon nog niet af: "Zowel Actiontec als Verizon zijn verplicht om zich aan de GPL te houden, omdat ze beiden BusyBox distribueren. Actiontec distribueert aan Verizon en Verizon herdistribueert aan haar klanten. Het feit dat Actiontec meewerkt betekent niet dat Verizon dat niet meer hoeft te doen."