Gebruikers van de nieuwe muziekdienst van Verizon, V Cast Music, kunnen voor 1,99 dollar per nummer muziek downloaden en deze overzetten naar de LG VX8100- en de Samsung a950-telefoon. De muziekbestanden worden met behulp van Microsoft Windows Media Player 10 overgezet naar het mobieltje en door middel van drm beveiligd. De twee type telefoons kunnen vervolgens geen mp3-bestanden meer afspelen, zo meldt CNet.

"We zien dit niet als een beperking", zegt Jesse Money van Verizon. "We willen één muziekspeler met een simpel, consistent uiterlijk. Indien we mp3-bestanden ondersteunen ontstaan er twee mediaspelers op de telefoon die zorgen voor verschillende ervaringen." Apple- en Linux-gebruikers kunnen door de zet van Verizon geen gebruik maken van de nieuwe muziekdienst.

V Cast Music start officieel op 16 januari. Consumenten kunnen voor 1,99 dollar een nummer op hun telefoon zetten. Voor 99 dollarcent kunnen zij nummers aanschaffen voor gebruik op de pc. Aanvankelijk werden beide telefoons die bij het abonnement horen geadverteerd met mp3-ondersteuning. Inmiddels heeft Samsung de tekst 'play mp3 masterpieces' op zijn site aangepast in 'play musical masterpieces'.

Een woordvoerder van Microsoft benadrukt dat noch het bedrijf, noch zijn technologie van invloed is geweest op het besluit van Verizon.

De website PCS Intel heeft inmiddels een beschrijving om het LG-toestel in oude staat te herstellen, zodat deze weer mp3's kan afspelen. Wel wordt hiermee de garantie geschonden.