Het Algemeen Dagblad meldde woensdag dat Rijkswaterstaat zaterdag met een twee maanden durende proef begint, waarbij automobilisten in een straal van 20 kilometer rond Utrecht gewaarschuwd worden voor onverwachte verkeerssituaties en extreme weersomstandigheden.

Dit gebeurt door middel van een 'sms-alarm', waarbij gebruik gemaakt wordt van cell broadcasting.

Deze techniek maakt gebruik van radiogolven om berichten naar gsm's te sturen die zich binnen een bepaalde straal van een zendmast bevinden. In eerste instantie zullen honderd automobilisten het verkeersalarm van Rijkswaterstaat testen. De sms-berichten bevatten overigens geen file-informatie.

Op dit moment vinden meer experimenten met cell broadcasting plaats. Zo worden bewoners van Zoetermeer gewaarschuwd in geval van een dreigende ramp en ontvangen Zeeuwse binnenvaartschippers actuele informatie over vaarwegstremmingen.

Directeur Joop Goos van 3VO is bang dat het lezen van sms'jes onder het autorijden teveel afleidt en daarmee zelf riskant wordt voor verkeersdeelnemers. Goos ziet meer in gesproken alarmberichten die automobilisten via hun handsfreeset kunnen ontvangen.

Het startschot voor de proef wordt vooralsnog komende zaterdag gegeven door minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, tijdens een bezoek aan de wegwerkzaamheden rond knooppunt Oudenrijn.