Philips sloot het tweede kwartaal af met een winst van bijna 1,57 miljard euro, zo heeft het bedrijf maandag voorbeurs bekendgemaakt.

Een groot deel van de winst, 1,22 miljard euro, is afkomstig van de verkoop van aandelen TSMC. Zonder die inkomsten kwam de winst uit op 349 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 301 miljoen euro. Volgens Het Financieele Dagblad zijn de resultaten iets beter dan wat de markt had verwacht.

De omzet van het elektronicaconcern daalde in een jaar tijd met 4,3 procent van 6,4 miljard tot 6,1 miljard euro. De winst voor belastingen en afschrijvingen steeg van 290 miljoen naar 389 miljoen euro.

De afdeling Consumentenelektronica sloot het tweede kwartaal af met een omzet van 2,1 miljard euro. Dat is 11 procent minder dan vorig jaar. Vooral de vraag naar beeldschermen is gekelderd vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. Toen profiteerde het bedrijf van de stijgende vraag naar tv's omdat het WK Voetbal eraan zat te komen.

De operationele winst bij Consumentenelektronica kwam uit op 22 miljoen euro. Dat is ongeveer gelijk met vorig jaar.

De Licht-divisie profiteerde van de vraag naar energiezuinige lampen. Daardoor steeg de omzet met 6 procent tot bijna 1,5 miljard euro. De omzet van de divisie Huishoudelijke apparaten en verzorging steeg met 14 procent en de medisch tak van Philips bleef ongeveer gelijk op ruim 1,6 miljard euro.