De verkoop van notebooks is in tweede kwartaal hoger uitgevallen dan verwacht. "Ongeveer al onze voorspellingen hebben de mobiele groei onderschat, maar suggereerden ook dat op een bepaald moment de groei er bij de desktop-pc's uit zou zijn", stelt topman John Antone van Intel Asia-Pacific.

De verkoop van notebooks heeft wereldwijd een sterkere groei doorgemaakt dan verwacht, bevestigt IDC-analiste Loren Loverde.

Intel maakte dinsdag zijn kwartaalcijfers bekend. De divisie waar de notebooks onder vallen, zag de omzet van bijna 2 miljard dollar stijgen tot ongeveer 2,4 miljard dollar.

Desktops

Volgens IDC zijn er wereldwijd in het tweede kwartaal 58,9 miljoen desktops verscheept. Dat is een stijging van 12,5 procent, terwijl er was gerekend op een stijging van 11,7 procent.

Branchegenoot Gartner heeft berekend dat het aantal desktops in het tweede kwartaal met 11,7 procent gegroeid tot 61,1 miljoen stuks. De verwachte groei lag volgens Gartner op 10,6 procent, schrijft de Wall Street Journal.

In totaal zouden er in het tweede kwartaal 58,9 miljoen pc's zijn verscheept, aldus IDC. Dell zou in het tweede kwartaal 4,9 procent minder pc's hebben verscheept dan een jaar eerder. HP heeft zijn positie als grootste pc-verkoper ter wereld juist versterkt.

De topvijf van grootste pc-verkopers is ongewijzigd, stelt IDC. HP zou met een wereldwijd marktaandeel 19,3 procent marktleider zijn. Dell volgt met 16,1 procent. De volgende plaatsen zijn voor Lenovo (8,3 procent), Acer (7,2 procent) en Toshiba (4,1 procent). Gartner komt overigens tot dezelfde lijst met grootste namen.