De Duitse tak van Telefónica zou zijn bod op E-Plus willen verhogen om zich ervan te verzekeren dat ze de mobiele Duitse KPN-dochter in handen krijgen. Dit meldt de Spaanse krant El Confidencial Digital op basis van bronnen rond Telefónica. Het gaat hierbij niet alleen om een versteviging op de grote Europese markt Duitsland, maar ook om verdediging van de gehele Europa-markt.

Van Zuid-Amerika naar Europa

KPN-grootaandeelhouder América Movil zou namelijk de verkoop van E-Plus willen blokkeren. Het Mexicaanse telecombedrijf is op de thuismarkten in Zuid-Amerika de grote concurrent van het Spaanse Telefónica en zou nu bezig zijn met uitbreiding in Europa. De afgelopen tijd heeft het bedrijf van miljardair Carlos Slim al zijn aandeel in KPN vergroot en net vorige maand verbrak het een 'wapenstilstand' met het Nederlandse telecombedrijf.

De grootaandeelhouder is daardoor vrij om zijn belang in KPN verder te vergroten, voorbij de belangrijke grens van 30 procent. Als een investeerder boven dat percentage komt, is die verplicht om een bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen. Vergroten van een belang voorbij de 30 procent duidt dan ook vaak op de intentie van een - al dan niet vijandelijke - overname.

Dubbel doel

Het mogelijke verhogen van Telefónica's bod op E-Plus heeft dus een tweeledig doel. Enerzijds het kopen van die KPN-dochter om gecombineerd met de eigen Duitse tak O2 de nummer één op de Duitse mobiele markt te worden. Anderzijds het dwarszitten van América Movil wat betreft diens Europese ambities.

Het is overigens nog niet zeker of KPN meer aangeboden krijgt voor E-Plus. De anonieme bronnen van de Spaanse krant spreken van een "mogelijke verhoging", nuanceert de Nederlandse e-commercesite Emerce. Door de geruchten over het bod is de beurskoers van KPN al gedipt, meldt De Telegraaf.

Duitse antitrustdreiging

Ondertussen zijn er in Duitsland ook zorgen over de marktconsolidatie die ontstaat door de samenvoeging van KPN's E-Plus en Telefónica's O2. Die twee mobiele operators zijn nu respectievelijk de nummers vier en drie op de Duitse markt. Volgens de Frankfurter Algemeine zal de overheid het gecombineerde bedrijf dwingen om een deel van zijn frequenties voor mobiel internetverkeer op te geven.

Indien dat niet vrijwillig gebeurt, kunnen er zelfs frequenties worden ingetrokken. Dat zou dan gebeuren als de telecomtoezichthouder concludeert dat de concurrentie in gevaar komt. Dit dreigement is geuit in een brief die de Duitse telecomtoezichthouder heeft verstuurd aan de twee telecombedrijven, schrijft dagblad De Gelderlander. De optelsom van E-Plus en O2 passeert in één klap concurrenten Vodafone en Deutsche Telekom.