De bedrijven zijn in exclusieve onderhandeling getreden, met andere geïnteresseerden wordt niet meer gepraat. Dat heeft UPC vanmorgen bekendgemaakt.

Volgens UPC wordt onderhandeld over een verkoopprijs die boven de twee miljard gulden ligt. Als de koop doorgaat, wordt daarmee een nieuw record gevestigd. Het kabelbedrijf van Eneco heeft ongeveer 610.000 aangesloten huishoudens. De prijs per aansluiting komt neer op bijna 3.300 gulden.

Het oude record werd september vorig jaar gevestigd. Toen kocht UPC het kabelnet in Haarlem voor 150 miljoen gulden, omgerekend 2.300 gulden per aansluiting. (Zie nieuws van 1 september 1999.)

De prijs voor het Rotterdamse netwerk is enigszins geflatteerd omdat de over te nemen kabeltak van Eneco, de K&T Groep, ook eigenaar is van een glasvezelnetwerk in de regio Den Haag. Dat hoogwaardige netwerk wordt ook verkocht. Daarnaast valt ook Eneco Call Services onder de K&T Groep.

Eneco is al enkele maanden op zoek naar een partners voor haar kabelbedrijf. "Verkoop heeft niet de eerste voorkeur", zo zei een Eneco-woordvoerder in september. Kennelijk is een samenwerking niet haalbaar en is toch tot verkoop besloten. Eneco zegt te klein te zijn om te kunnen concurreren op de kabelmarkt. "We moeten verder in een groter geheel", aldus de zegsman.

Kabelgigant United Pan-Europe Communications (UPC) breidt rap uit in Nederland. De kabelnetten in onder meer Amsterdam, Leeuwarden, Arnhem en Eindhoven behoren al toe aan het van oorsprong Amerikaanse bedrijf. Daarnaast is UPC actief in twaalf Europese landen en Israël.

Strijd om Vlaanderen

UPC heeft ook belangstelling voor een de Vlaamse kabelaar Telenet. Volgens UPC zijn de besprekingen met de aandeelhouders nog in een verkennend stadium. UPC is echter niet de enige belangstellende; het Nederlandse Essent, waaronder Palet en Castel vallen, voert ook gesprekken met de Belgen.

Op de kabelnetten van Essent biedt internetaanbieder @Home Benelux haar diensten aan. @Home Benelux heeft al een overeenkomst met Telenet voor het opzetten van [email protected], die dienst moet later dit jaar de lucht in gaan. (Zie nieuws van 18 oktober 1999.) Mocht UPC echter Telenet weten weg te kapen voor de neus van Essent, dan gooit dat waarschijnlijk roet in het eten voor @Home.