Philips heeft het tweede kwartaal afgesloten met een winst van 983 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 616 miljoen euro. De winst dankt Philips echter voor een groot deel aan het afstoten van een belang in Navteq. Dit leverde een eenmalige bate op van 753 miljoen euro op. De operationele winst, zonder Navteq, bedroeg de winst 147 miljoen euro. Dat is lager dan de 356 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Philips verkocht twee maanden geleden een deel van zijn aandelen in Navteq, fabrikant van navigatiesoftware. Het elektronicaconcern heeft nog een belang van 3,5 procent in Navteq.

De beeldschermenfabriek waar Philips bij betrokken is, LG Philips LCD, leverde dit kwartaal veel minder op. De resultaten daalde van 251 miljoen euro vorig jaar tot tien miljoen euro dit kwartaal.

Van de bedrijfsonderdelen van Philips stelde in het tweede kwartaal onder meer de divisie halfgeleiders teleur. Bij dit bedrijfsonderdeel daalde de verkoop met verkoop met 6 procent. Ook waren de kosten hoger dan een jaar eerder.

Toch haalde Philips onlangs nog een contract van de Duitse overheid binnen voor het leveren van smartcard-chips voor nieuwe paspoorten. Ook heeft Philips met Microsoft een afspraak gemaakt voor het leveren van halfgeleiders van de Nexperia-lijn voor Windows-pc's.

Het elektronicaconcern verwacht op korte termijn geen sterk aantrekkende markt voor halfgeleiders.