Dat voorspellen meerdere analisten van onder meer IDC en Gartner. De verwachte daling is volgens die experts een direct gevolg van de problemen die meerdere fabrikanten en producenten op dit moment hebben. “We zijn in ieder geval een stuk pessimistischer dan voorheen,” zegt Loren Loverde, analist bij IDC tegenover de Financial Times. Het onderzoeksbureau ging in de vorige voorspelling nog uit van alleen een verminderde groei (4 procent). “Maar zoals de zaken er nu voorstaan, kunnen we in mindere tijden terechtkomen.”

De mindere tijden in de pc-sector komen voort uit de problemen van onder andere Microsoft, Lenovo en Dell. Laatstgenoemde haalt zijn snelle groei al een tijdje niet meer en ziet zijn beurskoers lijden. Dell én Lenovo krijgen ook klappen door krimpende ict-budgetten en terughoudende consumenten. De verminderde pc-aanschaf door de zakelijke en de privé-markt heeft zich uitgebreid naar opbloeiende markten, waarvan juist gedacht was dat daar nog groei zit.

Windows 7

De oplossing voor de kwakkelende pc-industrie is volgens sommige analisten het komende besturingssysteem van Microsoft, Windows 7. De verwachting is dat consumenten voor die nieuwe versie zullen gaan. Dit mede doordat veel consumenten de huidige versie, Vista, links laten liggen.

Maar analist David Smith van Gartner waarschuwt dat Windows 7 de verkoop van nieuwe pc’s niet gaat stimuleren. Windows 7 is namelijk zo ontworpen dat het ook op minder krachtige en dus oudere pc’s kan draaien. Een nieuwe pc is dus niet nodig, stelt de Gartner-analist. Consumenten kunnen dan toe met de computer die ze thuis nog hebben staan.

Gemengde gevoelens

De totale computermarkt blijft wel groeien, maar dat is voornamelijk te danken aan de goede afzet van netbooks en lichte laptops. Dankzij de netbooks steeg de pc-verkoop in West-Europa in 2008 met 17,2 procent.

Volgens IDC-analist Loverde hebben producenten echter gemengde gevoelens over de verkoop van netbooks. Zij verdienen door de lage prijzen namelijk minder aan die mini-machines dan aan traditionele laptops. De grote aantallen verkochte netbooks compenseren dat marge-verschil niet.