Windows Home Server, de lang verwachte eerste Microsoft-server voor gebruik in gezinnen, is vanaf half september te koop bij ondermeer Amazon. De webwinkel biedt kant-en-klare systemen van HP aan. Afrekenen is nog niet mogelijk, geïnteresseerden kunnen zich via e-mail laten informeren wanneer het product echt beschikbaar is. Microsoft wil tot op heden geen releasedatum noemen voor Windows Home Server.

Amazon en ook de Amerikaanse keten PC Mall bieden de HP MediaSmart EX470 en EX475 home servers aan. Beide zijn gebaseerd op de 64bit AMD Sempron processor en voorzien van 500 gb of 1 tb aan opslagruimte. Het goedkoopste model kost 596 dollar, het duurdere 799 dollar. Deze prijsinformatie was aanvankelijk ook bij Amazon te zien maar is daar evenals bij enkele andere webwinkels, vermoedelijk op verzoek van Microsoft of HP weer weggehaald.

HP was de eerste hardwareleverancier die aankondigde systemen met Windows Home Server te zullen aanbieden. Later volgden Fujitsu-Siemens, Gateway, Iomega, Lacie en Medion. Behalve in combinatie met een kant-en-klaar geconfigureerd systeem komt Windows Home Server ook als los product in de winkels.

Centraliseren

Met Windows Home Server moet het up-to-date houden van meerdere computers in een thuisnetwerk eenvoudiger worden evenals het delen van digitale apparaten, printers en mediabestanden. Net als bij Windows Media Center kan de Xbox 360 als 'extender' worden gebruikt om de mediabestanden op een televisie weer te geven.

Windows Home Server voorziet in een centraal dashboard met overzicht over de geïnstalleerde updates en beveiligingsstatus van alle computers in het netwerk. Ook kan automatisch van iedere pc een back-up op de server worden geplaatst en vanaf de server worden hersteld, in geval Windows niet meer wil opstarten.

Windows Home Server is gebaseerd op Windows Server 2003 R2, en vereist een aparte pc maar zonder beeldscherm en toetsenbord. Windows Home Server kan alleen vanaf een andere pc in het thuisnetwerk benaderd en geconfigureerd worden.