Dat blijkt uit een onderzoek van NPD Intelect onder winkels en postorderbedrijven, zo meldt CNet. Het nieuwe besturingssysteem, dat op 25 oktober officieel werd uitgebracht, verkoopt in zijn eerste week wel beter dan Windows Me een jaar geleden deed.

Volgens het onderzoek van NPD Intelect zijn in de eerste dagen dat Windows XP los verkrijgbaar was 300.000 exemplaren verkocht. Het onderzoeksbureau verwacht dat uiteindelijk in de eerste zeven dagen 20 tot 25 procent minder Windows XP-dozen worden verkocht dan destijds het geval was bij Windows 98.

Niettemin spreekt NPD Intelect van een succesvolle introductie, met daarbij in het achterhoofd de huidige zwakke economie en het lage consumentenvertrouwen.

Microsoft-voorzitter Bill Gates zei vorige week dat nog voor de introductie van Windows XP al 100.000 pakketten waren besteld, twee keer zoveel als bij Windows 95.

Het onderzoek van NPD Intelect telt alleen de verkoop van losse exemplaren van Windows XP. De versies die worden meegeleverd bij nieuwe pc's zijn niet meegeteld. Dat vertekent de resultaten enigszins, omdat consumenten meer dan voorheen op deze manier hun besturingssysteem via de aankoop van een nieuwe computer zouden vervangen.

In besprekingen van Windows XP is er ook veelvuldig op gewezen dat het nieuwe besturingssysteem nogal zware eisen aan de pc stelt, waardoor installatie op een oude computer af te raden zou zijn.