De Office-producent ziet zijn verzoek voor het schrappen van dat verkoopverbod gehonoreerd. Dat is één van drie tegenaanvallen die het onderneemt tegen softwarebedrijf i4i dat een patent heeft op een specifiek gebruik van custom xml in tekstverwerkers. Word 2003 en 2007 schenden dat patent, oordeelde de Amerikaanse rechter. Die legde een forse boete op en een verkoopverbod voor Word, en daarmee indirect voor Office.

Herkeuring

Naast het verzoek dat verbod te schrappen, gaat Microsoft in beroep tegen de uitspraak zelf en als derde tegenaanval had het al het een herkeuring aangevraagd van het patent in kwestie. Het Amerikaanse patentenbureau USPTO heeft het patent van i4i nu 'voorwaardelijk afgekeurd'. Dat is een normale tussenstap bij de herkeuring van patenten. I4i heeft Webwereld al verteld dat het zich geen zorgen maakt hierover.

Microsoft kon ook onder het verkoopverbod uitkomen door de custom xml-functie uit zijn tekstverwerker te verwijderen. Die functie is vooral in gebruik bij overheden. Indien Microsoft het hoger beroep verliest, treedt het verkoopverbod toch in werking. De softwareproducent kan dan alsnog die functie eruit halen. Het heeft zoiets eerder al gedaan in de patentzaak van Eolas over functionaliteit in webbrowser Internet Explorer (IE). De eerste hoorzitting in het hoger beroep tegen i4i's overwinning vindt 23 september al plaats.

Extra werk

Het verwijderen van functionaliteit in Word betekent echter flink wat extra werk. Niet alleen voor Microsoft maar ook voor medeleveranciers als HP en Dell. Die twee pc-producenten hebben bij de rechtbank brieven ingediend ter verdediging van Microsoft, die zelf al 'publieke chaos' voorspelde als het Word-verkoopverbod doorgaat. HP en Dell hadden om afwijzing van het verbod gevraagd of anders een uitstel van minstens 4 maanden.