Het heffen van btw is volgens eBay het gevolg van Europese besluiten. De Europese Commissie besloot op 7 mei 2002 tot het heffen van btw op bepaalde diensten op internet.

Hoe hoog het btw-tarief op eBay wordt, is niet bekend. "We zijn op dit moment druk in overleg met belastinginstanties om onze verplichtingen die voortvloeien uit deze regels, helder te krijgen en om te bepalen hoe we deze belastingheffing het beste kunnen integreren in ons platform", aldus eBay.

De btw-heffing gaat gelden voor alle verkopers over alle kosten die aan eBay worden betaald zoals bijvoorbeeld plaatsingskosten en verkoopcommissie. De plaatsingskosten die eBay begin dit jaar invoerde, blijven ook bestaan. Alleen professionele verkopers die een btw-nummer hebben, hoeven de nieuwe belastingtoeslag niet te betalen.

Het btw-besluit van de Europese Commissie was vooral bedoeld om het voordeel voor Amerikaanse bedrijven weg te werken. Europese bedrijven die van andere Europese bedrijven online bijvoorbeeld software kochten, betalen daarover btw. Amerikaanse bedrijven die software bij Europese bedrijven kopen hoeven dat niet te doen. De btw-maatregel moet daar verandering in brengen.