Zij behoren tot de eerste mensen die een zogeheten bionische operatie hebben ondergaan. De chirurgische techniek is bedoeld om verloren motorische functies, denk aan alledaagse dingen zoals het oppakken of inschenken van iets, terug te laten keren. De robotische hand wordt namelijk geactiveerd door het eigen spierstelsel, meldt het medische blad The Lancet.

Zij omschrijven de langdurige studie naar bionische ledematen. Het combineren van de chirurgische methode met nieuwe technologie kan de toekomst zijn voor veel mensen met protheses. De bionische hand is bij de operaties in Wenen is in feite een bestaande prothese, van de Duitse prothesemaker Ottobock.

Nieuw is echter het oppikken van elektrische signalen voor beweging. Dat gebeurt via de overgebleven spieren in de stomp, of door spieren uit een ander lichaamsdeel (in dit geval de dijbeenspier) te gebruiken, aldus hoofdchirurg Oskar Aszmann van de medische universiteit van Wenen.

Elektroden

Die connectie staat nog in de kinderschoenen. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met geïmplanteerde elektroden die de prothese signalen doet oppikken. De drie patiënten zijn allemaal deels verlamd geraakt door ongelukken in de nekstreek.

Zij kregen allemaal cognitieve training en oefenden gemiddeld 9 maanden met de robothand voor hun operaties. Dit voor het activeren van de spieren en het gebruik van elektrische signalen voor het besturen van een virtuele hand.

Net als Darth Vader en Luke Skywalker in Star Wars. (Maar dan zonder Force-powers uiteraard.)