Versie 5.0 van het beeldbewerkingsprogramma voor professionele ontwerpers wordt naar verwachting later dit jaar uitgebracht door Adobe Systems. Het bedrijf zelf houdt de lippen stijf op elkaar: het wil nog niets kwijt over nieuwe voorzieningen of een datum waarop de upgrade beschikbaar zal komen.

De nieuwe versie biedt betere kleurmanagement, verbeterde tekstbewerking, een verdere uitbreiding van het Actions-palet dat in versie 4.0 werd geïntroduceerd en het debuut van een History-palet, die ieder stadium van een project vastlegt.

Het History-palet staat een gebruiker toe om terug te keren naar verschillende fasen van de bewerking van een beeld. Zo kan een fout eenvoudig worden hersteld. Ook kunnen er brushes uit het History-palet voor toepassing in andere beelden worden gebruikt. Het nieuwe 'geheugen' vervangt volgens bèta-testers het meer beperkte Snapshot uit de voorgaande versie. Omdat Photoshop meer informatie over de bewerkte beelden moet onthouden vraagt de nieuwe versie wel om grotere scratch-disks, de plek waar het programma informatie tijdelijk opslaat. De bèta-versie staat gebruikers toe maximaal vier scratch-schijven aan te wijzen.

Het Actions-palet, de grote vernieuwing in versie 4.0, wordt uitgebreid naar vrijwel alle functies en taken in Photoshop, met uitzondering van de brush strokes die via coördinaten worden aangegeven. Ook krijgt versie 5.0 een nieuw soort plug-in voor het scripten van algemene taken zoals het schrijven van batch-commando's, de grootte aanpassen van een beeld en het automatisch genereren van een vel met contactafdrukken.

Bèta-testers maken verder gewag van een sterk verbeterd tekst-gereedschap. Het wordt nu mogelijk om verschillende tekstlagen opnieuw te bewerken en gebruikers kunnen snel switchen tussen horizontaal en verticaal geplaatste tekst. Die laatste kan ook worden geroteerd.

Kleurenmanagement wordt geoptimaliseerd door uitgebreide ondersteuning in Photoshop 5.0 voor ICC-profielen, een wens die professionele drukkers en vormgevers al een tijdje uiten. Het wordt verder mogelijk om kleurwijzigingen uit te voeren in 16 bits voor elk kanaal in RGB-, LAB- en CMYK-kleuren.

Versie 5 voegt verder nieuwe bestandsformaten toe aan de verzameling die Photoshop al biedt: DCS 2.0 met of zonder spot color en import/export van FlashPix van Live Picture.