Vero Sales, uitbater van huizenzoeksite Zuka.nl, had een maand geleden een opmerkelijk bod uitgebracht van 20 miljoen euro op het grote Funda.nl. Funda was hier niet van gediend en heeft Vero Sales laten weten 'geen interesse te hebben om Funda te verkopen tegen genoemd bedrag.'

Daarmee was voor Funda de kous af. En naar nu blijkt, ook voor Vero Sales. De reden? Vero Sales voelt zich van alle kanten tegengewerkt door Funda en de NVM makelaars van Stichting Baas in Eigen Huis (BIEH). Dat laat Vero Sales-directeur Ron van Veldhoven weten.

Aan banden gelegd

"In hoeverre kan ik een partij serieus nemen die enerzijds de mogelijkheid tot verder onderhandelen over een eventuele overname open laat en anderzijds mij - via haar aandeelhouders - aan banden probeert te leggen? Ik kan dat maar op één manier uitleggen: men vreest voor haar monopolie."

Vero Sales voelt zich namelijk niet alleen onheus bejegend door Funda, maar vooral door verschillende NVM-makelaars. "Ik ben laatst ook al telefonisch bedreigd door een NVM-er, die zei allerlei onvriendelijke dingen", aldus Van Veldhoven tegenover Webwereld.

Bovendien heeft de stichting BIEH Vero Sales laten weten dat het de sommatie om geen teksten en foto's over te nemen niet intrekt. Ook niet nadat BIEH onlangs in hoger beroep bakzeil moest halen in de zaak tegen Jaap.nl, die ook door BIEH werd gesommeerd te stoppen met content overnemen.

Voor Vero Sales is dit alles reden om af te zien van verdere biedingen. "Wij zijn niet langer geïnteresseerd in overname van Funda. Onze doelstelling is en blijft de grootste te worden op de online huizenmarkt. Dat gaan we echter op een andere en vooral unieke manier doen. Momenteel leg ik samen met mijn mede-investeerder - die overigens om strategische redenen tot nader orde anoniem wenst te blijven - de laatste hand aan die plannen", aldus Van Veldhoven.

'Circus is voorbij'

Funda is nog niet op de hoogte gesteld dat Vero Sales de overnameplannen heeft afgeblazen, maar verbaasd zijn ze niet. "Dat was te verwachten. We zijn niet verder tot elkaar gekomen. We hebben destijds netjes op het bod gereageerd, maar de werkwijze en vooral het bedrag zijn moeilijk serieus te nemen. We waren zelfs nog even bang dat, door alle persaandacht die het kreeg, allemaal malloten biedingen zouden gaan doen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Het circus is ten einde en elk gaat weer door met waar die goed in is", aldus de zegsman van Funda.