"Over vijf jaar kijken jongeren naar de PC", zei Joop van der Reijden, voorzitter van de Vereniging Veronica, donderdag voor de EO-radio. "Wij beginnen met interactieve broadband, een soort televisieachtig medium dat verschijnt op de PC."

De Vereniging Veronica, een van de grootste verenigingen van Nederland, heeft al geen zenders meer. De huidige uitzendingen op radio en televisie worden door de Holland Media Groep verzorgd onder de naam Veronica. Volgens Van der Reijden zal dat 'op korte termijn veranderen'. Ingewijden weten dat HMG de zendernaam op 1 september verandert in 'The Young One'. Veronica besloot in december vorig jaar te breken met HMG.

Comeback op internet

Voor de EO-radio zei de 73-jarige Van der Reijden dat Veronica op 1 september 2001 terugkomt. De vereniging wil een radiozender en zal het blad voortzetten, maar 'het accent wordt gelegd op internet'.

"Televisie is een vraagteken", aldus Van der Reijden. "Het is de vraag of het commercieel verstandig is." Wat Veronica precies op internet wil gaan doen is nog onduidelijk. "Het zullen geen gewone televisieprogramma's zijn. Nu wordt het aanbod eenzijdig geoffreerd aan het publiek, dat gaat zitten en kijkt. Straks gaan we mensen betrekken bij het maken en wijzigen van het programma. We richten ons helemaal op de nieuwe wijze van overdragen."

Van der Reijden weet dat hij niet iedereen aan de PC kan binden. "Vooral 55+'ers zullen gewoon naar de televisie blijven kijken. Jongeren zullen sterk anders reageren, zij kijken straks naar de nieuwe TV."

Nuancering

Chi Lueng Chiu, woordvoerder van Veronica Digitaal, nuanceert de uitspraken van Van der Reijden. "Na 1 september 2001 gaat Veronica door met televisie. We weten nog niet in welke vorm, dat wordt onderzocht. Alle opties staan nog open. Televisie die uitsluitend met de PC bereikbaar is, lijkt ons niets."

Veronica Digitaal is wel bezig met 'streaming media'. "We hebben daar al lange tijd een aparte afdeling voor", aldus Chiu. De omroep ziet echter nog veel beren op de weg. "Er is nog geen killer app (briljante vinding – red) voor streaming media."

De omroep werkt wel aan diverse concepten om haar producten online aan te bieden. Daarbij wordt volgens Chiu samengewerkt met diverse bedrijven, waaronder Jamby van netpionier Adam Curry.