Een Britse man wilde een kopie van een hartecho die hij jaren geleden had laten maken hebben, maar het programma dat de data tot beeld verwerkt is inmiddels afgeschaft, aldus de BBC. Het zou volgens de National Health Service te veel geld kosten om het gemaakte echocardiogram opnieuw te genereren.

De man kreeg te horen dat hij zo'n 3000 euro moet betalen als hij een afdruk van de echo wil, omdat de programmatuur opnieuw aangeschaft zou moeten worden. “Een beeld genereren via wat nu verouderde technologie is, is geen kosteneffectief gebruik van publiek geld", aldus een verklaring van de betrokken NHS-stichting.

Bestandsformaat verouderd

Alle opgeslagen bestanden tussen 2004 en 2008 zijn volgens de stichting niet langer opnieuw te gebruiken omdat ze in een formaat zijn opgeslagen dat niet meer wordt gebruikt. Dit zou betekenen dat honderden, mogelijk duizenden, patiëntgegevens niet meer bruikbaar zijn omdat het betreffende ziekenhuis is overgestapt naar een moderner systeem.

De man is nu in het bezit van een rapportage over het cardiogram, maar de echo zelf is onbereikbaar. De stichting heeft nog geïnformeerd bij andere organisaties in het district of de data daar misschien overgezet kon worden naar een leesbaar formaat op cd. Ook andere NHS-organisaties blijken daar geen mogelijkheid toe te hebben.