Door te sluiten in een periode waarin de meeste medewerkers toch al met vakantie zijn, hoopt HP te besparen op de operationele kosten. "Bovendien kunnen onze medewerkers dan meer tijd doorbrengen met hun familie", aldus een woordvoerder van HP tegen persbureau Reuters.

Op de New York Stock Exchange sloot de aandelenkoers van HP 3,7 procent lager na het nieuws over de originele kostenbesparing, op 29,34 dollar.

Onbetaald verlof

HP is niet het eerste IT-bedrijf dat kostenbesparingen heeft aangekondigd. Vanwege de financiële onzekerheid en sombere voorspellingen van de pc-verkopen in 2009 hebben leveranciers als SUN Microsystems en Dell al maatregelen genomen, zoals ontslagen en het aanbieden van onbetaald verlof. Ook internetbedrijven en chipfabrikant AMD moeten mensen de laan uitsturen.

Sommige analisten meenden dat HP beter tegen de crisis bestand zou zijn dan zijn concurrenten, omdat de inkomsten uit diensten en software blijven binnenstromen. In september kondigde het bedrijf echter al het ontslag aan van 24.600 medewerkers, vanwege de overname van outsourcer EDS. Ook in Nederland zullen hierdoor gedwongen ontslagen vallen.