Aan het eind van dit jaar rekent Versatel al op honderdduizend abonnees voor zijn videodiensten. In augustus gaat het telecombedrijf van start met het live uitzenden van voetbalwedstrijden. Canal+, dat nu de uitzendrechten heeft voor live voetbal, heeft zo'n kwart miljoen abonnees. Behalve voetbal zullen Versatel-abonnees straks echter ook 'gewone' tv-zenders kunnen ontvangen. Welke tv-zenders Versatel-abonnees precies kunnen ontvangen, kan financieel topman Mark Lazar nog niet zeggen. Volgens Lazar krijgen abonnees een televisiepakket dat vergelijkbaar is met wat mensen nu via de kabel ontvangen. "We willen de belangrijke Nederlandse zenders aanbieden en meer. Niemand gaat geld betalen als je alleen BBC 1 kunt ontvangen."

Dekking

Hoeveel consumenten moeten betalen voor een abonnement en de bijbehorende settop-box (die wordt aangesloten op de telefoonlijn en de tv) wilde Versatel bij de presentatie van de jaarcijfers evenmin zeggen. "We willen die informatie niet te vroeg naar buiten brengen", stelt Lazar. Volgens Versatel heeft het geen zin om dergelijke gegevens bekend te maken, terwijl consumenten nog maanden moeten wachten voordat ze het product kunnen aanschaffen. Niet alle Nederlanders zullen bij de start van het volgende voetbalseizoen de wedstrijden live kunnen volgen. Het adsl-netwerk van Versatel heeft op dit moment een dekking van 70 procent. Volgens Lazar kan '60 tot 70 procent' van de Nederlandse huishoudens tv via Versatel ontvangen. Het telecombedrijf overweegt de dekking van zijn netwerk uit te breiden. Waar de uitbreidingen zullen plaatsvinden hangt af van de vraag van consumenten. Geïnteresseerden kunnen straks hun postcode achterlaten bij Versatel. Een internetverbinding met een snelheid van 4 megabit per seconde is volgens Lazar voldoende om televisie 'van dvd-kwaliteit' te kunnen kijken.

Eigen middelen

De investeringen om nieuwe abonnees aan te sluiten bedragen volgens Versatel 500 euro per klant. Het telecombedrijf trekt dit jaar 170 miljoen euro uit voor de uitrol van de Nederlandse 'triple play'-diensten. Versatel denkt deze kosten uit eigen middelen te kunnen financieren. Het telecombedrijf sluit echter niet uit dat het extern kapitaal zal aantrekken als zich daar een goede mogelijkheid voor voordoet. Voor 2005 en 2006 verwacht Versatel opnieuw verlies te lijden. Lees ook het achtergrondartikel 'De strijd om de tv-kijker' uit januari.