Op een internet dat bol staat van de surveillance en verplichte gekoppelde diensten wil de versleutelde applicatie Aether een alternatief bieden. Ontwikkelaar Burak Nehbit heeft op basis van P2P-technologie een gedistribueerd netwerk gebouwd voor allereerst Windows en Mac-gebruikers. Het open source concept is tegendraads, en werkt op basis van zo weinig mogelijk persoonlijke data en heeft geen verdienmodel.

Allereerst maakt Aether gebruik van TLSv1-encryptie (Transport Layer Security) met 2048 bit RSA-sleutels. Nu is dat niet nieuw, maar ook registratie of het gebruik van een unieke username is niet noodzakelijk. Discussies, die zowel publiek als onderling gevoerd kunnen worden, moeten anoniem blijven.

De applicatie draait op de achtergrond en stuurt posts voortdurend over een web van versleutelde verbindingen, een beetje zoals Tor dat nu doet bij anoniem surfen, en wat de dienst ook bij een chatclient wil. Er zijn bij Aether geen moderators: posts worden beoordeeld door de stemmen van gebruikers.

Geen theekransje

Bedenker Nehbit gaat er dan ook niet vanuit dat Aether een theekransje wordt. “Aether zal waarschijnlijk geen mooie omgeving worden. Dat kan ook niet, want het probeert het volledige spectrum van menselijke expressie mogelijk te maken, met alle schoonheid en afschuw die dat met zich meebrengt”, schrijft hij. Aether is nog volop in ontwikkeling, de bèta is al wel beschikbaar. Gebruikers kunnen meedenken over het concept.