De onderzoekers aan de Baskin School of Engineering hebben een kleine chip uitgerust met een optisch apparaat. Deze lens vertraagt de snelheid van het licht ruim twaalfhonderd keer, waardoor het veel eenvoudiger wordt om de lichtsignalen te beheersen. Dit heeft voordelen, omdat het lichtsignaal dat door een glasvezel loopt altijd omgezet moet worden naar een elektrisch signaal. Volgens de onderzoekers is dat eenvoudiger als dat lichtsignaal minder snel gaat. Dat kan dus weer snelheidsverbetering opleveren.

Kamertemperatuur

Professor Holger Schmidt stelt dat de techniek kan worden gebruikt voor het bufferen van het netwerksignaal, of het instellen van een fysieke vertraging van de data die over de glasvezel gaat. Dit is al langer mogelijk, maar de door de Californiërs ontwikkelde chip is de eerste die geschikt is voor gebruik op kamertemperatuur en in massaproductie ontwikkeld kan worden.

Quantumgeheugen

De chip werkt met een soort gas dat het signaal kan vertragen. “De doorlatendheid van dit gas is in te stellen met een laser, waardoor de snelheid van het licht met een draai aan de knop te regelen is”, zo beweert professor Schmidt.

Maar daar houden de voordelen die Schmidt ziet niet op. Zo moet het mogelijk worden om volledige optische switches te ontwerpen, Quantumgeheugen te maken en nog “veel meer spannende dingen”.