De vertaling van de update voor Windows voor de Nederlandse markt wordt binnen dertig dagen na de lancering van de Engelstalige versie verwacht, zo meldt een woordvoerder van Microsoft in de Verenigde Staten. Ook de Japanners, Italianen, Zweden en Brazilianen moeten een kleine maand hun geduld bewaren.

Microsoft mikt eerst op de grote markten: tegelijkertijd met de Engelse versie komen een Duitse, Franse en Spaanse editie op de markt.

Het uithoudingsvermogen van Windows-gebruikers in Denemarken, Noorwegen, Finland en Portugal wordt nog langer op proef gesteld: daar worden de gelokaliseerde updates binnen zestig dagen na de officiële lancering verwacht. Dat is nog altijd een maand sneller dan de Chinese, Koreaanse, Tsjechische en Poolse versies, die Microsoft binnen 90 dagen op de markt te brengen.

Voor andere edities, zoals het Grieks, Turks, Russisch, Hebreeuws, Thais en Sloveens, noemt de softwarereus in het geheel geen deadline.

Microsoft voorziet geen vertragingen door de juridische strijd die zich nog altijd afspeelt rond de 'koppelverkoop' van Windows 95 en de Internet Explorer. De definitieve uitspraak in de zaak die de Amerikaanse overheid tegen het bedrijf heeft aangespannen zal nog maanden op zich laten wachten.

Ook een poging van dertien Amerikaanse staten om de introductie van Windows 98 tegen te houden heeft volgens juridische deskunduigen weinig kans van slagen. Microsoft moet de productie van de update over precies elf dagen beginnen om voldoende pakketten in de winkels te hebben op 25 juni.

De verwachting is de openbare aanklagers in de dertien staten deze week een verzoek bij de rechter zullen indienen om de lancering van Windows 98 te blokkeren.

Voor dit weekeinde werd bekend dat een groep van 26 topmensen uit de Amerikaanse computerindustrie in de bres zijn gesprongen voor Microsoft. In een open brief aan de procureur-generaal Joel Klein vragen o.a. Andy Grove (Intel), Michael Dell (Dell), Eckhard Pfeiffer (Compaq) en Lewis Platt (Hewlett-Packard) om de introductie van Windows 98 niet tegen te houden. "Ons succes is afhankelijk van de vrijheid van Microsoft en de rest van de Amerikaanse computerindustrie om nieuwe en innovatieve producten te maken," aldus de brief.