De gifbeker voor alle Finnen die boos waren over het 'wurgcontract' van Stephen Elop is nog niet leeg. Na een herberekening blijkt de premie die de Canadese topman niet 18,8 miljoen euro maar 24,2 miljoen euro te zijn, uitbetaald in cash en aandelen. Dit terwijl over het aanvankelijke bedrag al grote maatschappelijk onrust is ontstaan, waarbij zelf de Finse premier Katainen zich roerde.

Microsoft betaalt mee

Hij noemde de vertrekbonus tegenover de Finse televisie nogal buitensporig. Zijn minister van Financiën Jutta Urpilainen sprak van "een bedreiging voor de sociale harmonie in het land".

Maar volgens Reuters ligt het daadwerkelijke bedrag dat Elop meekrijgt nog eens ruim 25 procent hoger dan gedacht. Volgens Nokia's jaarrapport over 2013 betaalt Microsoft 70 procent van de totale ontslagvergoeding.

Nog eens terug in de tijd dromen naar de glorieuze dagen van Nokia? Dat kan: bij de Vintech over de Finse mobieltjesmaker op Computerworld.

Elop legde in september zijn werkzaamheden voor Nokia neer. Wetende dat er een baan bij zijn oude werkgever Microsoft voor hem klaar lag. Microsoft nam de kern van Finlands trots Nokia eind april definitief over. De overnameprijs kwam uiteindelijk neer op 5,44 miljard euro, terwijl zo'n 25.000 werknemers mee gaan naar Microsoft.

'Trojaans paard'

Daaronder dus Elop, die als bewindvoerder bij Nokia door critici een 'Trojaans paard' van Microsoft genoemd werd. Feit is dat tijdens zijn ruim 3-jarige werkverband bij Nokia beide bedrijven intensief zijn gaan samenwerken. Dat gebeurde na een akkoord in februari 2011 rond het Windows Phone-platform.

Later bleek het Nokia-contract van Stephen Elop vol perverse prikkels te zitten om het bedrijf goedkoop van de hand te doen en zelf te cashen. Alleen de Raad van Commisarissen wist dit niet.

Ondertussen kwakkelde Nokia richting de afgrond, met een halvering van de omzet en winstdaling van 70 procent. Het afgelopen kwartaal steeg het operationele verlies van de mobiele tak nog naar 306 miljoen euro.