Met het vertrek van oprichter Zennström en de afschrijving van 1,4 miljard dollar door internetveilinghuis eBay heeft de ooit veelbelovende gratis internetbeldienst Skype twee zware klappen te verwerken gekregen. eBay, dat Skype twee jaar geleden voor 2,6 miljard dollar kocht, gebruikt het bedrag voor het nakomen van betalingsverplichtingen vanwege de overname en als afboeking op de waarde van het internetbelbedrijf.

Hoewel Skype 220 miljoen gebruikers heeft, bleef de omzet met 90 miljoen dollar in het tweede kwartaal achter bij de doelstellingen. Maandag heeft eBay bekendgemaakt dat Zennström opstapt, evenals president Henry Gomez die terugkeert naar eBay. Zennström zal tijdelijk worden vervangen door de Nederlander Michael van Swaaij, momenteel nog hoofd strategie bij het online veilinghuis. Eerder was hij regionaal manager bij AOL/Bertelsmann Online Europe.

Trots

Even voor de bekendmaking van zijn vertrek, gaf Zennström een interview aan blogger en journalist Thomas Crampton. Hierin neemt hij het op voor zijn geesteskind. "Hoewel mensen kritiek uiten op Skype, ben ik erg trots op de voortdurende groei van het bedrijf. Slechts weinig ander bedrijven kunnen dat evenaren."

Met winst in de eerste drie kwartalen en groeiende inkomsten profiteert Skype al voldoende van de miljoenen aantallen gebruikers, aldus Zennström. "Als je al te voortvarend te werk gaat, loop je het risico de actieve gebruikersgroep te verliezen".

Over zijn vertrek bij Skype zegt Zennström:"Ik ben een ondernemer, die bedrijven opricht en van de grond krijgt. Nu wordt het tijd dat iemand anders Skype naar een hoger niveau tilt."

Vanaf nu zal Zennström zich richten op zijn nieuwe internettelevisiebedrijf Joost en de investeringsmaatschappij Atomico Investments, die hij heeft opgericht met Janus Friis, medeoprichter van Skype. Bij Joost wil hij zich daar meer bezighouden met product- en contentstrategie dan met leidinggevende taken.

Joost

De internettelevisiezender Joost is sinds maandag voor iedereen toegankelijk. Daartoe moet wel een programma gedownload worden, dat in de betaversie beschikbaar is. De zender werkt op basis van peer-to-peer en is gratis; inkomsten komen net als bij Skype uit advertenties. Het beeldmateriaal komt onder meer van CBS, MTV, Turner, Comedy Central en de Nederlandse concertzender Fabchannel.

Zennström, ten slotte, heeft nog een internetdroom. In de toekomst hoopt hij een oplossing te vinden voor de overvloed aan e-mails. "Iedereen raakt verdwaalt in zijn eigen postbus. Hier zou ik graag een oplossing voor zien."