Bijna tweederde van de Europese kantoormedewerkers geeft toe minimaal één keer vertrouwelijke documenten op de printer te hebben laten slingeren. Dit stelt printerfabrikant Lexmark op basis van een online enquête onder 2500 werknemers in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en Italië.

Zeker één op de vijf ondervraagden vreest dat zij hun baan kunnen verliezen door vertrouwelijke informatie op de printer achter te laten. Met het slordige gedrag zetten de medewerkers niet alleen hun eigen baan op het spel, maar ook de persoonlijke reputatie en die van het bedrijf, stelt Lexmark.

Kleine bedrijven kunnen erdoor failliet gaan, aldus de onderzoekers. Van de bedrijven met vijfhonderd werknemers of meer denkt zeker 28 procent van de werknemers dat de schade voor het bedrijf kan oplopen tot meer dan 100.000 euro als ze vertrouwelijke documenten laten slingeren.

Documenten die geregeld op printers blijven liggen, zijn onder meer cv's, gevoelige klantinformatie en vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Volgens het onderzoek worden er echter meestal niet-werkgerelateerde persoonlijke printjes op de printer teruggevonden. Meer dan de helft van de ondervraagden (53 procent) zegt wel eens persoonlijke informatie op de printer te hebben gevonden of achtergelaten.