Volgens Verwaayen is het zaak dat Europese it-bedrijven nu actie ondernemen om mee te tellen in de wereld. Volgens hem kan Europa daarmee een leidende rol claimen in de wereldwijde it-industrie en zelfs boven de Aziatische landen uitkomen. Wel noemt hij Azië als voorbeeld van de veranderende levensstijl. "In China werden met nieuwjaar 9 miljard smsjes verstuurd. Dat zegt genoeg", zegt hij tijdens de CeBIT in zijn presentatie getiteld 'Change in perspective'.

Daarvoor moeten wel een aantal cruciale beslissingen worden genomen. De ceo voorspelt dat die leidende Europese rol er nooit van komt als de benodigde veranderingen per land worden doorgevoerd. Daarom pleit hij voor meer samenwerking tussen de it-bedrijven van verschillende landen. Het initiatief voor die samenwerking moet volgens Verwaayen niet zozeer uit de overheidshoek komen. De topman pleit voor investeringen door en in het bedrijfsleven.

'Think global'

Volgens Verwaayen moeten bedrijven zich niet teveel richten op hun eigen land of continent. "Bedrijven moeten een 'global' instelling krijgen", aldus Verwaayen. Daarmee doelt hij op kostenmanagement, het aantrekken van klanten en het vinden van talent. Ook is nu de tijd om te investeren in nieuwe applicaties en een betere infrastructuur. Deze tips geeft hij niet alleen voor de grotere bedrijven maar ook het mkb moet nu serieus nadenken over investeringen in die richting. "We kunnen niet een of twee jaar wachten, het moet nu gebeuren."

Verwaayen ziet dat er op dit moment een generatiekloof is binnen bedrijven tussen de online- en de offlinegeneratie. Volgens hem komt er een heel nieuwe generatie aan die van huis uit gewend is om online met offline te combineren. Dit in tegenstelling tot de leiders die nu de beslissingen nemen. Daardoor gaat er een hoop veranderen. "De kenniseconomie gaat digitaal worden", voorspelt de ceo. "De digitale economie gaat de manier van werken veranderen, niet de manier waarop mensen samenwerken."

Wimax geen directe concurrent LTE

Deze strategie probeert hij zelf ten uitvoer te brengen bij Alcatel-Lucent. "Op dit moment investeren wij enorm veel in nieuwe technologie." Alcatel zet bijvoorbeeld in op WiMAX, een manier om draadloos breedband internet over grote afstanden te gebruiken. "WiMAX blijft", zegt Verwaayen. Volgens hem is het ook geen directe concurrent van LTE (Long Term Evolution). Dat is een vervolgvariant van de mobiele breedband-technologie UMTS. "WiMAX lijkt op LTE", aldus Verwaayen. "Maar wij hebben duidelijke keuzes gemaakt." WiMAX is volgens hem een evolutie van DSL.

Verwaayen adviseert Europese bedrijven om nu te investeren in nieuwe technieken, kennis en samenwerking. "Als je die keuzes nu maakt pluk ja daar binnen vijf jaar de vruchten van."