Nadat anderhalf uur eerder Mark Zuckerberg, ceo en grootaandeelhouder van Facebook, de traditionele openingsbel mocht luiden, zinderde de beursvloer richting de officiële start van de handel in aandelen Facebook. Al snel na de start spoot het aandeel 11 procent omhoog, waarmee de totale waarde van de profielensite op zo'n 116,6 miljard dollar kwam te liggen.

Na het enerverende eerste half uur koelde de koers wat af tot plus 5 procent. De aandelenemissie bracht uiteindelijk 17,7 miljard dollar in het laatje van de verkopende aandeelhouders, waaronder Zuckerberg zelf. In een klap werd hij en een aantal vroege investeerders in het bedrijf miljardair.

Systemen kunnen drukte moeilijk aan

Volgens de Wall Street Journal kampten de systemen van de Nasdaq direct al met haperingen, waardoor de juiste koersen met enige vertraging doorkwamen. Dat zou effect hebben gehad op de handel. De pagina van Nasdaq waar realtime de koers van Facebook is te volgen, knalde direct na de beursintroductie van het aandeel offline.

Volgens Business Insider liepen biedingen op het aandeel voorbeurs al op naar 74 dollar. Het is niettemin ook na de eerste dag nog niet te zeggen waar het aandeel op gaat eindigen. Meestal duurt het een kleine week voordat dergelijke gehypte aandelen stabieler worden.