Want enkele uren nadat de politie de buste omhulde met plastic en vervolgens neerhaalde, heeft een andere groep kunstenaars die zichzelf 'The Illuminator' noemt, het vervangen door een hologram. De projectie wekt nog steeds de indruk van een standbeeld die de NSA-klokkenluider moet eren, zo toont een blogpost, opgemerkt door Mashable.

De parkpolitie van New York greep volgens een woordvoerder in omdat het oprichten van een niet goedgekeurd bouw- of kunstwerk in een stadspark illegaal is. De kunstenaars noemen het censuur. Zij plaatsten het Snowden-beeld juist met een reden bij het Prison Ship Martyrs Monument in Fort Greene Park, dat krijgsgevangenen eert die tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog aan boord van Britse schepen stierven.

Ontheiligend Statement

"Het zou een schande zijn voor hen die hier herdacht worden om geen lofzang te maken naar hen die hun idealen verdedigen waarvoor ze vochten, zoals Edward Snowden heeft gedaan met het onthullen van het grondwet schendende surveillanceprogramma van de NSA", aldus de groep, die vooral verrast was de politie eerst plastic om het beeld trok. "Alsof het een ontheiligend statement was."